Preklopi na glavno vsebino

Nike Air Max

NIKE Air Max: zgodba o legendi

Ikoničen slog in udobje brez kompromisov – to so copati NIKE Air Max, morda najbolj znani superge ameriškega strokovnjaka za športne copate, ki navdušujejo vse do danes. 26. 3. 1987 je bil predstavljen prvi model, NIKE Air Max 1, leta 2020 – 33 let pozneje – pa so nove različice originala ter naslednje generacije športnih copat NIKE Air Max priljubljene po vsem svetu. Te legendarne superge so na voljo za ženske in moške, za otroke in najstnike, z najrazličnejšimi dodatki in celo v personaliziranih različicah. Vsem kolekcijam športnih copat NIKE Air Max, vse od začetka pa do danes, je skupna že skorajda revolucionarna oblika podplata: Tinker Hatfield, izšolani arhitekt in med drugim oblikovalec linije NIKE Jordan, je v podplat čevlja Air Max 1 dodal zračni element, ki v nasprotju z drugimi športnimi copati ni bil nevpadljivo skrit, pač pa dobro viden. Navdih za to je dobil pri oknih pariškega muzeja Georges Pompidou, ki omogočajo pogled v notranjost stavbe.

Kultne superge: Air Max znamke NIKE

Kljub temu je vpadljiva zračna blazinica, ki je postala znak blagovne znamke vseh športnih copat NIKE Air Max, mnogo več kot le oblikovni element. Sistem stisnjenega zraka zagotavlja odlično blaženje in občutek vzmetenja med tekom, zato ni presenetljivo, da se zračna tehnologija NIKE Air uporablja tudi pri športnih copatih znamke, na primer pri tekaških copatih Pegasus. Vrnimo se h kultnemu copatu: ne samo športniki, pač pa tudi hip hop glasbeniki in umetniki, slavne osebnosti in ljubitelji superg cenijo Nikove copate Air Max zaradi odličnih lastnosti in poudarjene masivne oblike, ki je ni mogoče prezreti. Navdušenje je ponekod doseglo celo ekstremne razsežnosti – potem ko so prišle na trg visokocenovne superge NIKE Air Max 95, katerih oblika spominja na človeško hrbtenico, je bil na Japonskem naval na superge NIKE tolikšen, da so jih kradli lastnikom, saj so veljale za statusni simbol. En par modela NIKE Air Max 95 je bil oblikovan ekskluzivno za takratnega predsednika ZDA, Georgea H. W. Busha, njegov naslednik, Air Max 97, pa je dosegel celo še večjo priljubljenost. Navdih za njegov videz prihaja iz najrazličnejših smeri, kot so na primer vodne kapljice v ribniku in vlak z visoko hitrostjo. Poleg tega so imeli športni copati NIKE Air Max prvi zračno blazino, ki se razteza čez celotno dolžino copata.

NIKE Air Max – obvezen kos za vsakega ljubitelja superg

Revolucionarna serija modelov NIKE se je začela s športnimi copati Air Max Plus: športni copati, ki so na trg so prišli leta 1998, znani tudi pod imenom NIKE Air Max Tuned, so kupce prepričali s futuristično silhueto, pisanimi barvami in z gumijastim elementom na podplatu, ki je zagotavljal stabilizacijo in blaženje udarcev, dodan pa je bil kot dopolnitev zračnim blazinicam. Sicer pa je NIKE Air Max Plus na voljo tudi v moderni novi različici v različnih barvah, ki privlačijo poglede. Med slavne pripadnike Nikove družine Air Max, katerih prve kolekcije med zbiratelji lahko dosežejo tudi visoke cene, so Air Max 200 z zelo velikim zračnim elementom in NIKE Air Max 270, ki so na trg prišli leta 2018 in nudijo veliko zračno oblogo na 270 stopinjah petnega dela. Ženske in moški, ki imajo raje bolj minimalističen slog, nosijo ožje športne copate Air Max Oteko v nevsiljivih barvah ali pa NIKE Air Max Motion, ki so tudi v bolj zadržanem slogu in prepričajo s skorajda brezšivnim vrhnjim materialom ter posebej dobro zračnostjo. Tako kot pove že ime izdelka, so NIKE Air Max Thea ženske superge, ki so temu ustrezno nekoliko manj masivne, vendar pa zahvaljujoč zračni tehnologiji, ki blaži udarce, nudijo enako mero udobja kot kolekcije za oba spola. NIKE Air Max Sequent s posebej močnim blaženjem, elastično nitjo Flywire in podplatom z zarezami ne prepriča samo kot modni športni copat, pač pa tudi kot tekaški copat za hitre sprinte. Eden izmed najmlajših članov Nikove družine Air Max je stilni Air Max 2090, nova različica legendarnih superg Air Max 90, ki s čudovitimi barvnimi kombinacijami in učinki, izboljšanim blaženjem in številnimi poudarki, kot sta sistem hitrega zavezovanja in prozorna mrežica, še naprej pišejo zgodovino uspeha teh ikoničnih športnih copat.